سیدابراهیم رئیس السادات مشهور به ابراهیم رئيسی در سال ۱۳۳۹ در خانوادهای مذهبی در مشهد به دنیا آمده و فارغ التحصیل حوزه علمیه است. اساتید وی در دوران طلبگی روحانیونی مانند مرتضی مطهری، سیدعلی محقق داماد، علی مشکینی، حسین نوری همدانی و ابوالقاسم خزعلی بودند.
وی همچنین دارای دکترای فقه و حقوق خصوصی از دانشگاه شهید مطهری است.
او بهمراه دیگر اعضای مشهور به "هیات مرگ" یعنی حسینعلی نیری، حاکم شرع وقت در زندان اوین، مصطفی پورمحمدی، نماینده وزارت اطلاعات در کمیسیون مرگ و مرتضی اشراقی، دادستان تهران، از عوامل اصلی اعدام مسکوت حداقل پنج هزار زندانی سیاسی در تابستان سال ۱۳۶۷ به شمار میروند.
آیت الله منتظری (قائممقام رهبری وقت) در خاطرات خود تصریح میکند: «اول محرم شد؛ من آقای نیری که قاضی شرع اوین و آقای اشراقی که دادستان بود و آقای رییسی معاون دادستان و آقای پورمحمدی که نماینده اطلاعات بود را خواستم و گفتم الان محرم است، حداقل در محرم از اعدامها دست نگه دارید. آقای نیری گفت: ما تا الان ۷۵۰ نفر را در تهران اعدام کردهایم، ۲۰۰ نفر را هم به عنوان سرموضع از بقیه جدا کردهایم، کلک اینها را هم بکنیم بعد هرچه شما بفرمایید.»
ابراهیم رئیسی بعد از مرگ خمینی، به پاس نقش برجستهای که در تشدید انسداد سیاسی و سرکوب و اعدام مخالفین داخلی داشت در سن ۲۹ سالگی به عنوان دادستان تهران منصوب شد و پنج سال در این مقام ماند.
از دیگر سمتهای اجرایی و اقدامات وی میتوان به دادستانی همزمان شهرهای کرج و همدان در سن ۲۱ سالگی، دادستانی کل کشور، دادستان ویژە روحانیت، نمایندە مجلس خبرگان رهبری در دو دورهی چهارم و پنجم، رئیس شورای نظارت بر صداو سیما، عضو هیئت عالی گزینش کشور، نخستین دبیر شورای احیای امربمعروف و نهی از منکر کشور، موسس حوزه علمیه فاطمه زهرا، رئیس سازمان بازرسی کل کشور و معاون اول قوه قضائیه ایران اشاره کرد.
در دهم دیماه ٨۹ او بعنوان معاون وقت قوه قضائیه، خواستار برخورد شدید و محاکمه سران بعد از وقایع انتخابات ریاست جمهوری سال ٨٨ شد و از آنان بعنوان سران فتنه یاد کرد و درعین حال حصر خانگی آنان را بمنظور تامین امنیت خود آنها دانست.
از شهریور ۹۳ توسط صادق لاریجانی به سمت دادستان کل کشور انتخاب شد و در سال ۱۳۹۴ پس از مرگ عباس واعظ طبسی، خامنەای او را به عنوان تولیت آستان قدس رضوی منصوب کرد. شاید یکی از عوامل این انتخاب این باشد که او داماد سیداحمد علم الهدی امام جمعه تندرو مشهد است.
پیش ازین درسالهای اخیر زمزمههایی در مورد انتخاب ابراهیم رئیسی بعنوان جانشین خامنهای و انتصاب وی به سمت سومین رهبر جمهوری اسلامی ایران نیز شنیده میشد.
اما حال ابراهیم رئیسی با حمایت طیف های تندرو و سنتی اصولگرایان به عنوان برجستەترین نامزد از ۵ نامزد ائتلاف "جمنا"(جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی) برای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران تعیین شده و بعید نیست به عنوان نامزد نهایی در برابر حسن روحانی قرار گیرد.
در هفته های اخیر اخبار مهم تری هم منتشر شد که نشان از تلاش های مهم و البته پشت پرده ای داشت که زمینه را برای ورود ابراهیم رییسی به انتخابات آماده می کردند. بر اساس خبری که از سایتهای هوادار رییسی منتشر شد [به درخواست علم الهدی]۵۰ نفر از اعضای مجلس خبرگان در نامهای به مقامات عالی رتبه ایران از کاندیداتوری رئیسی حمایت کردهاند و از آنها خواستهاند که از کاندیداتوری ابراهیم رئیسی حمایت کنند.